Nieuws

KNNV-bezoek 9 maart

De Floraveldgroep van Koninklijke Nederlandse Natuurvereniging afdeling Regio Doetinchem  bezoekt vaak een klein terrein om samen de flora te bekijken en te determineren. We leren van elkaar en het is gelijk genieten van de natuur. De terreinen zijn in de buurt van Doetinchem op zoveel mogelijk fietsafstand (max. 15 km). Het is een berm, een erf, een tuin, een park, een natuurterrein, enz. Meestal op zaterdag van 10 tot 12 uur, soms op een andere dag. Iedereen heeft inbreng en mag iets organiseren. Je kunt een paar keer meegaan, daarna is het wenselijk om lid te worden van de KNNV of het IVN.

Kraanvogels

De groep bracht op 9 maart 2024 een bezoek aan de Lobberdense Waard in Pannerden. De leden verzamelden zich om 10 uur onderaan de Rijndijk in de zon met een zacht briesje wind. Koud was het nog wel, zo ‘s ochtends vroeg. Maar tijdens het wachten op elkaar vlogen twee groepen met kraanvogels over en daar worden natuurmensen vanzelf warm van. Ze deden de laarzen aan om zich voor te bereiden op de hompen klei en de modder.

Volg de koeienpaden!

Het gebied bestond op dat moment voornamelijk uit water en droge stukken met bosjes van oude wilgen, meidoorns en vlieren. Het land wisselde in hoogte, zodat er droge en natte delen waren om doorheen te lopen. Op de droge delen stond hier en daar een Sleedoorn uitbundig te bloeien. Het makkelijkste was om de paden van de runderen te volgen. Deze paden hebben meestal een stevige ondergrond en bieden gangetjes tussen het groen. De kudde, die het gebied beheert, liep daar los en is helaas niet gezien. De Floraveldgroep stapte en kroop kriskras door het noordelijke deel en kwam er niet toe om het zuidelijke deel ook te bekijken.

Eikvaren

Geen nieuwe soorten

De leden zagen veel kiemplanten en voorjaarsbloeiers. Alle planten- en mossensoorten die werden gezien stonden al op www.waarneming.nl, dus zijn er geen nieuwe soorten toegevoegd. Er is nog naar specifieke soorten gezocht. Deze zijn ook gevonden en dat gaf extra plezier voor de plantenliefhebbers. De veldexcursie werd tevreden afgesloten met vieze laarzen en een glimp van een fladderende Dagpauwoog. En één van de leden had nog een prachtige fietstocht naar Doetinchem voor de boeg. Voor het struinen door het zuidelijke deel van het terrein is de Floraveldgroep van plan om in de nazomer terug te komen.

9/3/24
Van de redactie