Nieuws

Bijzondere bijeenkomst 11e klankbordgroep-overleg

Dinsdag 17 september was er een bijzondere bijeenkomst van de klankbordgroep. Voor het eerst verzamelden de deelnemers zich niet bij café De Dijk te Pannerden, maar op het terrein van SLW zelf, aan de kijfwaard 2 te Pannerden. Hier is inmiddels een ruim kantoor opgetrokken. Vanuit de vergaderruimte op de bovenetage is er een prachtig uitzicht op de ‘fabriek’.

Rondleiding

Maar voor we ons daar verzamelden was er een rondleiding gepland, geleid door Wiely Albers, en begeleid door Pieter Mantel. Voor de gelegenheid draaide de installatie nog wat langer, zodat we alles in werking konden aanschouwen. Een logische route werd afgelegd: van de plek waar het opgezogen zand de volledig elektrisch aangedreven installatie binnenkwam tot aan de haven waar het juiste ‘zandrecept’ rechtstreeks in een schip gedeponeerd kan worden.

Onderweg legden Wiely en Pieter uit hoe het zand wordt gescheiden van organisch materiaal, en hoe door middel van allerlei zeven het zand op grootte wordt gesorteerd en naar hun respectievelijke eigen plek worden geleid. De grootste keien worden via een reusachtige schudbak ook gesorteerd waarbij de grootste, onbruikbare stenen eruit worden gehaald. Ook zijn we door de tunnels onder de grote bergen zand gelopen, waar we hebben gezien hoe, door het openzetten van bepaalde schuiven, het juiste zandrecept wordt samengesteld. Eigenlijk heel simpel: door de schuif onder de zandhopen met de gevraagde korrelsamenstelling meer of minder open te zetten wordt de juiste samenstelling direct op de band gestort, die vervolgens in het ruim van het schip verdwijnt. Genialiteit zit hem vaak in de eenvoud!

Wiely Albers
Een water-zandmengsel komt aan bij de installatie

Alhoewel de uitleg van Wiely vaak alleen hoorbaar was voor diegenen die vlak bij hem stonden, zoveel lawaai maakte het spuitende water en het rammelende zand, was de werking van een en ander vrij gemakkelijk te raden. Het was een beleving om helemaal bovenop de installatie rond te kunnen kijken, de  trillende machines onder onze voeten, met uitzicht over het mooie natuurgebied rondom, terwijl de heerlijke najaarszon ons verwarmde. Overigens is er bij de bouw behoorlijk veel tijd en geld geïnvesteerd om de machine ‘stil’ te maken, hierdoor is deze installatie op dit moment de stilste in zijn soort. Bijgaand enkele foto’s die een impressie geven van deze indrukwekkende rondleiding, Wiely en Pieter, dank daarvoor!

In de controlekamer wordt op beeldscherm alles in de gaten gehouden

Vergadering

Daarna togen we naar de vergaderruimte om te doen waar we uiteindelijk voor gekomen waren: vergaderen, vanwege deze speciale dag onder het genot van een perfecte maaltijd, verzorgd door Café Zaal De Dijk. Waar het in de voorgaande vergaderingen vooral ging over de stand van zaken wat betreft vergunningen, voorbereidingen en overlast was de focus deze keer meer gericht op de behoeften in het gebruik van het gebied nadat de werkzaamheden door SLW zijn gedaan. Hoewel de werkzaamheden zeker nog tien jaar zullen duren zullen de gebieden die ontgonnen zijn meteen worden ingericht. Dit betreft in eerste instantie het gebied ten westen van de Lobberdenseweg. Gedacht moet worden aan: waar worden plekken ingericht waar vissers kunnen vissen, inrichting van het parkeerterrein t.b.v. de extensieve recreatie, inrichting van het in aanleg zijnde fietspad, etc. Voor wie in meer detail wil weten wat precies aan de orde kwam : een verslag van de vergadering is onder dit bericht als pdf te downloaden.

Ten slotte

In juni 2023 is er een bericht geplaatst over de bezichtiging van de installatie in aanbouw. Het is leuk om de foto’s van toen en nu te vergelijken. Er is geweldig veel werk verzet, chapeau!

17/9/24
Godfried Vonk