Nieuws

Een hoogwater­vluchtplaats voor de dieren

Om de grote grazers en kleiner wild in perioden van extreem hoog water een droge plek te bieden is er in het projectplan aan de oostkant van het gebied een hoogwatervluchtplaats voorzien.

Inmiddels zijn de werkzaamheden zodanig gevorderd dat dit deel van het plan ten uitvoer kan worden gebracht. Afgelopen week is er begonnen met de aanleg van de hoogwatervluchtplaats. Deze wordt gemaakt met bovengrond uit het gebied, ook wel roofgrond genoemd. Roofgrond is vaak het resultaat van menselijke activiteiten zoals bemesting, ploegen en beplanting. Deze laag moet verwijderd worden om bij de ongestoorde winbare grondstoffen te komen.

De hoogwatervluchtplaats wordt nagenoeg net zo hoog als de winterdijk, een beste markering in het landschap dus.

De aannemer is maakt tot het einde van dit jaar het onderste deel. Naarmate er meer bovengrond vrij komt in het project wordt vervolgens de constructie afgemaakt. De natuurkoeien die normaal gesproken dit gebied beheren hebben tijdelijk een minder groot gebied om te grazen maar uiteindelijk profiteren ook zij hiervan.

Amfibieënpoelen

Ten noorden van de hoogwatervluchtplaats zijn ook twee amfibieënpoelen gemaakt. Het project is pas net in uitvoering maar de poelen zijn nu al gerealiseerd. Op deze manier kan de natuur hier zich nu al gaan ontwikkelen. Deze fungeren als stapsteen voor waterminnende dieren om zich door het gebied te bewegen. Hiermee wordt ook het leefgebied van kamsalamander, rugstreeppad, bittervoorn en kleine modderkruiper verbeterd.

Op de komende dronefoto’s, die om de paar maanden van het gebied gemaakt worden, zullen deze werkzaamheden goed gevolgd kunnen worden!

26/8/24
Pieter Mantel