Nieuws

Nieuwe vogelsoorten bezoeken Lobberdensewaard-oost

In de nazomer van 2023 werd het eerste perceel ten oosten van de Lobberdenseweg ontkleid, een weiland grenzend aan de Geitenwaard. Wat overbleef na de ontkleiing was een lager gelegen perceel met een zandbodem, met aan de noordkant, waar de graafmachines gestopt waren, een steile wand. Door de grote hoeveelheid regen die sindsdien in Nederland is gevallen vulde het perceel zich al snel met water, waarbij een klein stukje zandstrand nog net droogviel.

In feite ontstond hierdoor een nieuw biotoop, en het wachten was op de nieuwe bewoners die dat zou aantrekken. Eerst waren er de usual suspects, zoals zwanen en grauwe ganzen. Even later kwamen er canadese ganzen en bergeenden bij, en een enkele scholekster. Tot nu toe waren dat soorten die hier wel vaker gezien worden.

Nieuwe soorten

Maar ik was toch wel verrast dat er opeens kleine plevieren verschenen, vogeltjes die ik vooral kende van strandwandelingen op Scheveningen! Wat een vrolijke vogeltjes, zoals ze rennen over het strandje, vliegjes en mugjes achterna zittend.

Even later verscheen de zwart-witte kluut, die ik in de weilanden en bij de talloze tichelgaten en kolken nog nooit was tegengekomen. Statig schreiden ze in het ondiepe water terwijl ze met hun krom omhooglopende snavel heen en weer door het water gaan om er voor ons onzichtbaar voedsel uit te zeven. Wat een feest om naar te kijken!

Een beetje klein op deze foto, maar toch onmiskenbaar een kluut...

Maar dat is nog niet alles. Waar steile wanden ontstaan door graafwerkzaamheden is het niet ondenkbeeldig dat oeverzwaluwen deze ontdekken en gebruiken om hun nest in uit te graven. En inderdaad, de onmiskenbare gaten in de wand zijn inmiddels te ontwaren.

Holletjes in de kleiwand

Tenslotte meldden zich afgelopen week ook nog enkele zwarte sterns die in snelle vlucht boven het water aan het fourageren waren. Erg mooi om te zien!

En oh ja, de reeën hebben deze waadplaats natuurlijk ook al ontdekt...

Ree

Wat volgt?

Vier vogelsoorten die binnen enkele weken deze nieuwe plek hebben ontdekt. Het is fantastisch hoe de natuur gelijk gebruik maakt van de mogelijkheden die door veranderende landschappen geboden worden. Deze eerste kennismaking met de verrijking van de natuur door de veranderingen die ontkleiing en ontzanding met zich meebrengen maakt me nieuwsgierig naar wat er nog meer zal volgen. En dan heb ik het alleen nog maar over vogels. Op het perceel schieten nu ook allemaal planten uit de zandgrond. Wie weet wat voor pioniers daar allemaal bijzitten. Alleen van planten heb ik niet zo veel verstand. Wellicht dat iemand anders zich daar eens over zou kunnen buigen?

13/6/24
Godfried Vonk