Nieuws

Ontkleiing langs de Lobberdenseweg

In de Lobberdense Waard wordt niet alleen zand gewonnen, dat een noodzakelijk bestanddeel vormt van het beton waarmee huizen en infrawerken worden gebouwd. Er wordt ook klei gewonnen. Deze klei wordt voornamelijk gebruikt in de keramische industrie. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld bakstenen en dakpannen van gemaakt worden. Een baksteen bestaat uit een mengsel van verschillende soorten klei. Deze soorten worden op de steenfabriek gemend tot het gewenste kleirecept. Op dit moment is er behoefte aan de klei die in de Lobberdense Waard beschikbaar is. Vandaar dat deze werkzaamheden nu zijn opgestart.

Rooflaag en onderliggende kleilaag

De huidige ontkleiingswerkzaamheden vinden plaats langs de Lobberdense Weg tegenover de overblijfselen van de oude klasseerinstallatie.

Het perceel ligt tegenover de oude klasseerinstallatie

De bovenste 30 centimeter is niet bruikbaar voor de keramische industrie. Deze zogenoemde rooflaag, waarvan de samenstelling wordt bepaald door planten en bemesting e.d., legt de aannemer apart. Deze zal op een later moment gebruikt worden om de hoogwatervluchtplaats in het project te realiseren. De onderliggende kleilaag wordt via de Lobberdenseweg afgevoerd. De aannemer heeft daarbij extra aandacht voor de verkeersveiligheid daar.

De roofgrond wordt later gebruikt om de hoogwatervluchtplaats voor het wild mee te maken

Naar verwachting nemen deze werkzaamheden circa een half jaar in beslag.

29/4/24
Pieter Mantel